the Ozy Chronicles

Acht uur slaap reinigt je brein en vermindert Alzheimer risico

Ah, slaap, die magische elixer die de poort naar droomland en nu blijkbaar ook naar een spic en span bovenkamer opent. De knappe koppen van de University of Washington hebben ontdekt dat slapen niet alleen essentieel is voor het herstel van je arme, vermoeide lichaam, maar dat het ook fungeert als een soort ingebouwde Roomba voor je hersenen.

Stel je voor, terwijl jij je verliest in dromen over vliegen of het winnen van de loterij, zijn je trouwe neuronen de bezem en stoffer aan het spelen. En wat ruimen ze op? Niet minder dan de overblijfselen van je overdag gedane denkwerk. Juist, de wetenschap zegt nu dat je hersenen, die overigens nooit echt vrij hebben, ook tijdens je schoonheidsslaapje druk bezig zijn.

Nu snap ik ook waarom ik me zo opgeladen voel na een goede nachtrust – mijn grijze cellen hebben niet alleen liggen luieren, nee, ze hebben een nachtelijke grote schoonmaak gehouden! En dat niet alleen, ze ruimen hun eigen rommel op. Stel je voor, je neuronen zijn beleefder dan je huisgenoten die nooit de vaatwasser uitruimen.

Maar even serieus, naast dat het gewoon lekker is om in bed te liggen en niets te doen, kan slaap je blijkbaar ook beschermen tegen Alzheimer. Dat is best een aardig extraatje van moeder natuur, toch? “Slaap nu, en verminder de kans op het vergeten van je eigen naam op je tachtigste,” lijkt het devies te zijn. Klinkt als een win-win situatie.

En voor iedereen die zich nog steeds afvraagt of die acht uur echt nodig zijn: ja dus. Niet alleen omdat je dan minder chagrijnig bent, maar ook omdat je brein net zo’n reset nodig heeft als die laptop van je die je elke dag weer tot het uiterste drijft. Dus, de volgende keer dat je overweegt om toch nog een aflevering te kijken rond middernacht, denk dan aan je hardwerkende neuronen die smeken om wat downtime.

Laat ons dus allemaal onze innerlijke schoonmaakwoede omarmen en die acht uur slaap niet als luxe, maar als noodzaak zien. Want zeg nou zelf, wie wil er nu wakker worden met een brein vol digitale snoeppapiertjes?

About Author /

Start typing and press Enter to search