Now Reading
Welke smart home ontwikkelingen staan ons te wachten in 2019?

Smart home is inmiddels geen onbekend begrip meer en we horen het steeds vaker voorbij komen. De komende jaren zullen het aantal woningen in Nederland met smart home apparatuur verder groeien. Stel je een huis voor waarin huishoudelijk apparaten met het internet verbonden zijn en zichzelf (gedeeltelijk) aansturen, zelfs wanneer je slaapt of niet thuis bent. De eerste smart home apparaten, zoals een slimme thermostaat, lampen en smart tv zijn al een tijdje verkrijgbaar. In 2019 zullen er meer apparaten bijkomen.

Explosieve groei smart home wereldwijd

De markt van smart home devices zal in 2023 wereldwijd zijn gegroeid naar maar liefst 467 miljoen stuks. Dit blijkt uit een marktonderzoek van ABI Research. Alleen al tussen 2017 en 2018 is er sprake van een groei van 55 procent naar wereldwijd 252 miljoen verscheepte smart home-devices.

Afgelopen zes maanden was er sprake van een sterke stijging in de vraag naar smart home devices en systemen om deze devices centraal aan te sturen. Smartspeakers zijn hier een voorbeeld van, zoals Google Home. Google Home werkt vanaf 24 oktober dit jaar ook in het Nederlands. Smart homes bieden talloze voordelen: vergrote veiligheid, extra comfort, energiebesparing en daarmee ook dus kostenbesparing.

Wereldwijd beschikken momenteel al 70 miljoen huishoudens over één of meer smart home-devices. De afgelopen 12 maanden hebben zich nieuwe spelers op de markt gemeld met nieuwe producten en diensten waarop mensen zich kunnen abonneren. Zo werkt Google Nest bijvoorbeeld samen met Brinks op het gebied van monitored security. Leverancier van dergelijke smart home-devices vergroten het onderliggende ecosysteem, door bijvoorbeeld besteldiensten van de supermarkt aan te bieden. In Nederland heeft Albert Heijn zich onlangs aangesloten bij smart-home dienst IFTTT.

Waar we een aantal jaar geleden nog tevreden waren met een WiFi extender om het WiFi bereik te vergroten, is tegenwoordig pas iemand tevreden als zijn of haar telefoon is verbonden met de smart tv of een slim geluidssysteem. De ontwikkelingen gaan als een speer.

Laten we eens kijken welke smart home ontwikkelingen ons in 2019 te wachten staan.

1. Spraakassistentie wordt enorm groot

In 2019 zal de groei van slimme spraakassistenten van Apple, Amazon en Google verder groeien. De verwachting is dat de komende jaren spraakassistentie in huis zal groeien met 60 procent.

Het afgelopen jaar waren slimme spraakassistenten in de Verenigde Staten niet aan te slepen. Miljoenen huishoudens in de Verenigde Staten hebben al een spraakassistent en daarmee hun huis omgetoverd tot een ‘smart home’. In de Amerikaanse huishoudens is het al helemaal ingeburgerd. Nederland zal niet lang achterblijven. Je kunt er immers ook allerlei slimme apparaten mee koppelen, waardoor het comfort in huis verder wordt vergroot. Denk bijvoorbeeld eens aan een open huis terwijl jij vraagt aan je Google Home of je huis het thema van de lichten aan wil passen en op de achtergrond zachtjes lounge muziek wil afspelen. Je huis springt er dan ongetwijfeld uit en je zult opvallen tussen de menigte. Spraakassistenten bieden niet alleen op deze wijze een toegevoegde waarde. Ook voor de retail en e-tailers liggen er in Nederland een hele hoop kansen op het gebied van spraakassistenten.

Bol.com

Bol.com is een voorbeeld van een e-tailer die de groei van spraakassistenten in Nederland massaal omarmt. bol.comZo kunnen consumenten bij Bol.com in een pilot producten zoeken met de Google Home assistent. De consument moet een gesprek openen en door te zeggen ‘praat met bol.com’ wordt het systeem geactiveerd. De pilot duurt zeker tot eind van het jaar. Bol.com wil ontdekken hoe hun klanten stembesturing ervaren. Ze willen voornamelijk veel ervaring opdoen en leren van de vragen die gesteld zullen worden. De verwachting is niet dat alle acht miljoen klanten van bol.com direct gebruik zullen maken van deze mogelijkheid. In eerste instantie beperkt de pilot zich tot het adviseren van bijvoorbeeld cadeautips. Wellicht wordt dit in de toekomst uitgebreid met echt winkelen of betalen, maar voor nu is het nog te vroeg om daar concreet over te zijn. De eerste stap is in ieder geval gezet.

Retail

Ook de retail omarmt spraakassistenten. Bij de Albert Heijn kunnen consumenten middels spraak boodschappenlijstjes samenstellen en op de hoogte blijven van aanbiedingen. Bij de MediaMarkt kunnen klanten naar aanbiedingen zoeken en bestellen. MediaMarkt ziet het als een uitbreiding van de functionaliteit. Maar het voornaamste doel is om de consument eerst vooral mee te nemen in de wereld van ‘smart home’.

Supermarkt Jumbo maakt eveneens gebruik van de Google assistent. Klanten kunnen ook een boodschappenlijstje maken en boodschappen bestellen. Zo gebruikt 11 procent van de klanten van Jumbo als de spraak-optie bij het bestellen van hun boodschappen in de bestaande Jumbo app, verklaart Roy van Keulen, van Jumbo.

Topje van de ijsberg

De samenwerkingen van eerder genoemde retailers zijn slechts het topje van de ijsberg. Grote bedrijven als Rabobank, Essent, ING, Centraal Beheer, Ritual, Transavia, KLM en Unilever hebben allemaal een zogeheten ‘action’ op de Google Assistent gemaakt. Dit belooft dus een hoop nieuwe ontwikkelingen in 2019 op het gebied van spraakassistenten in Nederland. Allemaal ontwikkelingen die de groei verder zullen stimuleren.

2. Een grote rol voor Artificial intelligence

artifical intelligence

Kunstmatige intelligentie zal een steeds grotere rol gaan spelen in smart homes. Wanneer een huis over AI (Artificial Intelligence) beschikt dan zou het kunnen denken aan het tijdstip van de dag, degene die rondwandelt in huis en waar hij of zij naar toe loopt om daarna te beslissen welk licht moet worden ingeschakeld. In 2019 is de verwachting dat het huis een aantal dingen uit zichzelf kan doen zoals: bewustzijn over wat elke apparaat in huis doet en hoe laat en wanneer deze moeten worden ingeschakeld. Met een zogeheten IFTTT-verbinding (If This, Then That) zullen zulke functies in 2019 verder hun opmars maken.

IFTTT

Het principe van IFTTT is simpel: als x gebeurt, dan wordt y geactiveerd. Bijvoorbeeld, als je thuis vertrekt, dan gaan je Philips Hue lampen uit. Of als je Nest Cam ziet dat er iemand thuis is, dan zet je Honeywell Evohome thermostaat de temperatuur op 20 graden.

sonos one

Sonos heeft een tijdje geleden zijn luidsprekersplatform voor derde partijen geopend. IFTTT is een van de eerste die gebruik heeft gemaakt van de nieuwe software-API’s van het bedrijf. IFTTT zorgt ervoor dat het audiosysteem van Sonos intelligenter omgaat met het dagelijks leven. Als je bijvoorbeeld tijdens het luisteren van muziek het huis verlaat, zal de muziek automatisch worden stopgezet. Beantwoord je een telefoongesprek, dan wordt het nummer dat je luistert automatisch gepauzeerd. Daarnaast kan het Sonos systeem integreren met andere smart home apparaten. Waardoor er van nog meer handige features gebruik kan worden gemaakt.

Albert Heijn werkt sinds kort ook met IFTTT. Gebruikers kunnen momenteel uit drie verschillende triggers kiezen: een Bonus-aanbieding voor een bepaald product, de beschikbaarheid van een product op de AH-site of het begin van een evenement. Daar kunnen ze vervolgens verschillende acties aan verbinden, zoals het toevoegen van één of meerdere producten aan een lijst of het toevoegen van een zoekterm.

In bovenstaande instructievideo wordt uitgelegd hoe je de Albert Heijn IFTTT service kan gebruiken. Het belooft een veelbelovend jaar te worden als het gaat om IFTTT en het verder ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in smart home devices.

3. In 2019 maken slimme keukenapparaten hun opmars

In 2019 zullen slimme keukenapparaten steeds belangrijker worden. Het biedt ontzettend veel potentie. Tegenwoordig zijn er al slimme ovens, koffiezetapparaten, koelkasten en fornuizen op de markt. Al deze apparaten zorgen ervoor dat de consument gemakkelijk zijn of haar doel kan behalen op het gebied van voeding. Net als de smart TV zullen slimme keukenapparaten straks bijna in elk huishouden te vinden zijn.

slimme keukenapparaten

Slim fornuis

Ben je niet goed in koken? Dan is het slimme fornuis van de toekomst iets voor jou. Die geeft namelijk stap voor stap weer wat je moet doen, en helpt bij het bepalen van de hoeveelheden. Alles op het scherm gaat met plaatjes en uitleg. Omdat de slimme fornuis in verbinding staat met het internet, kun je zo’n beetje alle recepten die het internet rijk is gebruiken. Helaas staat deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen, maar het is wel iets wat ons te wachten staat.

Vaatwasser

Whirlpool heeft een vaatwasserserie op de markt gebracht die de naam ‘6th Sense Live’ draagt. Oftewel een zesde zintuig in je vaatwasser dat je borden wast? Min of meer. De vaatwasser weegt de hoeveelheid vaat en berekent op basis hiervan de hoeveelheid water die hij nodig heeft. Vervolgens wordt de energie hierop aangepast. Als een onderdeel in de vaatwasser defect is, krijgt de eigenaar via de smartphone een melding. Het gaat zelfs zo ver dat de eigenaar bij afwezigheid een notificatie op zijn telefoon kan krijgen als de vaatwasser is afgerond. Daarnaast meet het apparaat zijn eigen energieverbruik, en past hij vervolgens zijn taken hierop aan met als doel zo zuinig mogelijk schoon te maken.

4. In 2019 veiliger van huis

De donkere dagen zijn alweer eventjes begonnen. Met een veilig gevoel van huis gaan, daar gaat de smart home-technologie in 2019 steeds meer voor zorgen. De mogelijkheid om op afstand je woning in de gaten te houden, zijn er in toenemende mate en worden ook steeds meer geaccepteerd. Er zijn allerlei grote merken die met hun eigen variant komen van een slimme deurbel of smart camera.

Smart camera

Het mobieler maken van camera’s en beveiligingssystemen wordt steeds meer de standaard. Kleine en lichtgewicht camera’s die zonder thuisnetwerk communiceren. Vooral met de komst van het 5G-netwerk kunnen de camera’s nog sneller en directer communiceren. Zelfs nog zonder het 5G-netwerk zien we al verschillende partijen die mobiele apparatuur op de markt brengen.

smart camera

Netgear Arlo is hier een goed voorbeeld van. Er is geen lokaal netwerk meer voor nodig. De Arlo is een mobiele HD IP-camera die werkt op het 4G netwerk. De camera werkt op een accu, waardoor je niet meer te maken hebt met stroomkabels. Via een smartphone (iOS en Andriod) houd je de ruimte nauwlettend in de gaten.

Slimme deurbel

slimme deurbel

See Also
VPN uitleg in Jip & Janneke taal: VPNpower.nl

Er zijn inmiddels al meerdere cameradeurbellen op de markt, denk aan Ring en de Nest deurbel. Grote techpartijen hebben zich al op dit product gestort. Aangezien de Nest Hello van Google is en de Ring van Amazon. Samsung heeft nog even niks op dit gebied. Maar daar zit verandering aan te komen. Er is namelijk een nieuwe patentaanvraag gevonden door de site LetsGoDigital. Samsung heeft op 27 november 2018 bij het Koreaanse octrooibureau de aanvraag ingediend voor een slimme deurbel met videoverbinding.

De bel bevat een display, waarmee je een soort Skype-gesprek kunt voeren als je daar toestemming voor geeft. Wat deze patentaanvraag uniek maakt ten opzichte van de Ring en de Nest is dat Samsung van plan is om een tweede camera op de slimme deurbel te plaatsen. Wat Samsung hiermee van plan is, wordt niet genoemd.

Tenslotte zullen we in 2019 ook steeds meer alarmsystemen, gekoppelde rookmelders zien die een alarm op je smartphone laten afgaan of bewaking van de waterleiding met een sensor, zodat een lek snel wordt gedetecteerd. Naast dat deze technieken handig en comfortabel zijn, wordt je smart home zo óók nog veiliger.

5. Smart home lichten: bespaarstrategieën in opkomst

De smart home lichten zullen in 2019 steeds meer in huishoudens te vinden zijn. Niet alleen de verkoop van Philips HUE lampen zullen verder groeien, maar ook de goedkopere IKEA smart lampen zullen in verkoop blijven stijgen. De meest interessante toepassing van smart home lampen is op dit moment om energie te besparen. In 2019 zullen we drie bespaarstrategieën steeds meer tegenkomen in verschillende smarthomes. Het zijn de volgende controlestrategieën:

smart home lichten

Daylight harvesting: Dit is een strategie waarbij de kunstmatige verlichting wordt afgestemd op basis van de hoeveelheid daglicht dat er in een ruimte valt door middel van een lichtsensor.

Scheduling: Bij scheduling wordt het licht bepaald op basis van het moment van de dag. Het werkt met tijdschema’s. Wanneer het om 17:00 uur bijvoorbeeld donker wordt, dan wordt via het schema ingesteld dat rond dit tijdstip de lampen aan moeten gaan.

Motion sensing: Hier bepaalt het systeem zelf wanneer het licht nodig is. Dit gebeurt door bewegingsdetectie. Door gebruik te maken van infraroodsensoren worden lampen geactiveerd als men zich binnen een bepaalde straal bevindt of langs deze sensoren loopt.

Van slimme keukenapparatuur tot smart lighting en van IFTTT tot aan smart camera’s. De groei van het aantal smart home devices in huishoudens zal verder gaan toenemen en steeds meer consumenten zullen voor een comfortabeler leven kiezen door middel van slimme apparaten. 2019 belooft een bijzonder jaar te worden op smart home gebied. Wij kijken er in ieder geval erg naar uit.

Is jouw woning ook al smart home ready voor 2019?

Dit artikel is geschreven door Marthijn van Oostveen, content marketeer bij Offerte.nl.

Bron: thedudes.nl

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 OnrOzy.nl - Ozytainment
All Rights Reserved | Website by Creatink

Scroll To Top