Now Reading
Ruimtesteen bewoog vlak langs aarde: 'Het lijkt ver, maar was dichtbij'

Een ruimtesteen is in de nacht van woensdag op donderdag vlak langs de aarde bewogen. Het stuk steen, met een geschatte diameter van tussen de 57 en 130 meter, bevond zich op relatief kleine afstand van de aarde en werd pas laat door astronomen opgemerkt. “71.000 kilometer klinkt ver, maar is dichtbij”, aldus planeetonderzoeker Daphne Stam van TU Delft.

De maan staat op een afstand van bijna 400.000 kilometer van de aarde. Deze ruimtesteen vloog dus met gemak tussen de maan en onze planeet in. “En veel satellieten bevinden zich op 36.000 kilometer van de aarde. Dit is dus maar twee keer zo ver”, vertelt Stam.

Er bestaan honderdduizenden – al dan niet miljoenen – ruimtestenen, maar de meeste komen voor tussen de banen van Jupiter en Mars. Als de planetoïde een baan heeft die regelmatig door de aardbaan heen gaat, kan het een ‘gevaarlijk object’ worden.

See Also

Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1908, toen de Toengoeska-explosie plaatsvond in Siberië. Een ruimterots ontplofte op ongeveer 8 kilometer hoogte en daarbij werd 2000 vierkante kilometer aan bos platgeslagen. “De ruimtesteen spatte in de atmosfeer uit elkaar. Daarom was er geen directe krater te zien. Vermoedelijk had het object dezelfde grootte als deze ruimtesteen”, aldus de planeetonderzoeker.

Bron: Nos.nl

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 OnrOzy.nl - Ozytainment
All Rights Reserved | Website by Creatink

Scroll To Top