Now Reading
Mysterie rond Gelders hitterecord blijft onopgelost

‘Niet representatief’

Wat helemaal bijzonder was is dat de gemeten temperatuur rond 14.00 uur binnen tien minuten van 39 naar bijna 43 graden steeg, en daarna bijna net zo snel weer een paar graden daalde. Weerstations een paar honderd meter verderop registreerden deze temperatuurschommeling niet.

Ook een parallelmeting op dezelfde locatie liet deze piek niet zien, terwijl de overige metingen de hele dag precies gelijk liepen. “Op basis van deze controle en analyse wordt de meting niet representatief geacht en is hij afgekeurd”, zegt een woordvoerder van het KNMI.

Natuurkundig onmogelijk

NOS-weerman Marco Verhoef had die dag vakantie, maar hield vanuit huis de metingen in de gaten, omdat het zo uitzonderlijk warm was. “Ik had meteen ernstige bedenkingen, omdat een stijging van drie graden in tien minuten natuurkundig gezien vrijwel onmogelijk is. Zeker als je al bijna op de maximumtemperatuur zit. De zon scheen al maximaal, er stond geen wind, dus er was niets dat zo’n snelle stijging zou kunnen veroorzaken.”

See Also

Wat gebeurde er dan wel? Het blijft gissen. Het KNMI heeft geen technische of meteorologische verklaring voor de snelle temperatuurstijging en -daling. Speculeren wil het instituut niet, en weerman Verhoef evenmin. Hij vindt het daarom beter om de meting te negeren. “Je moet een verklaring hebben voor een dergelijke meetreeks. Het kan gewoon niet.”

Bron: Nos.nl

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

© 2019 OnrOzy.nl - Ozytainment
All Rights Reserved | Website by Creatink

Scroll To Top