Entertainment

Waarom Tony Stark relevant blijft in het Marvel Cinematic Universe


Dit artikel bevat grote spoilers!

Tony Stark alias Iron Man (Robert Downey Jr.) zal voor altijd hét gezicht van Marvels succesvolle filmuniversum blijven. Ook in Spider-Man: Far From Home, de laatste film in de Infinity Saga, blijft zijn heldenstatus voelbaar. Nogmaals: in dit artikel worden spoilers behandeld!

Marvel introduceerde Peter Parker alias Spider-Man (Tom Holland) in Captain America: Civil War (2016). In die film rekruteerde Tony Stark hem voor zijn team. Stark wierp zich op als mentorfiguur voor de jonge held uit Queens, New York, en sloeg hem in Infinity War (2018) tot Avenger (een enorme eer). In Avengers: Endgame eindigde het avontuur van Stark echter, nadat hij zichzelf opofferde om het universum te redden van de gestoorde titaan Thanos. Zijn dood was een enorme klap voor Peter, die hem erg adoreerde. Eigenlijk draait Far From Home om de vraag of Peter de nieuwe Iron Man wil worden of niet.

Terugkeer Iron Man
Stark is dan wel dood, maar niet vergeten. In Far From Home zijn er meerdere tekeningen en muurschilderingen te zien ter nagedachtenis aan Iron Man. Daarnaast spelen de eerdere daden van Stark een rol in het plot. De grote slechterik in de film, Quentin Beck alias Mysterio (Jake Gyllenhaal), heeft namelijk een enorme hekel aan hem. Beck werkte ooit voor Stark en vond onder meer B.A.R.F. (Binarily Augmented Retro-Framing), een geavanceerde augmented reality-technologie, uit. Stark ontsloeg hem echter omdat hij nogal labiel was.


In Civil War demonstreert Stark deze technologie aan een groep studenten. Far From Home bevat een flashbackscène waarin te zien is dat Beck destijds tussen de coulissen stond. Later in de film zit Peter gevangen in een bombastische effectenaanval van Mysterio. In één van die illusies kruipt Stark – weliswaar in zijn Iron Man-pak – uit zijn graf. Downey Jr. heeft dus géén nieuwe scènes opgenomen voor deze film. Ook staat Starks technologie centraal. Zo zweeft er een opslag met beschermingsdrones in de ruimte en geeft Happy Hogan (Jon Favreau) Starks E.D.I.T.H.-bril (Even in Death, I’m The Hero) aan Peter.

Spider-Man: Far From Home draait nu in de Nederlandse bioscopen!

Bron: Filmtotaal

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *