About Tech

'Aanvullende veiligheidsmaatregelen' bij aanleg 5G, positie Huawei onbekend

Het kabinet gaat Nederlandse telecomproviders verplichten om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen bij de aanleg van het nieuwe mobiele netwerk 5G, de opvolger van 4G. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Er zijn zorgen over de betrokkenheid van Huawei bij de aanleg van deze nieuwe mobiele netwerken, vanwege de band met moederland China. Onder leiding van de NCTV heeft een Taskforce hier onderzoek naar gedaan. Huawei heeft telkens gezegd dat er geen reden is tot zorg.

Volgens de minister nemen de drie grote telecomproviders (KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo) al maatregelen. Een daarvan is dat er extra strenge eisen worden gesteld aan partijen die apparatuur leveren voor de ‘kritieke onderdelen’ van het telecomnetwerk. Wat daar precies onder valt, is niet duidelijk. Welke andere maatregelen de providers moeten nemen, is ook niet duidelijk. Grapperhaus schrijft dat er in het najaar hierover meer bekend wordt gemaakt.

Mogelijke aanvallen

De extra beveiliging moet de weerbaarheid van de telecomproviders vergroten. Grapperhaus noemt in de brief specifiek een toename van het aantal aanvallen in de zogeheten supply chain. Dit is de toeleveringsketen, het proces waarin het product wordt gemaakt en vervolgens wordt beheerd.

Bron: Nos.nl

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *