About Tech

Computervirussen: van digitale graffiti naar geopolitiek wapen

Het eerste computervirus liet nog keurig weten wat je ertegen moest doen. De Pakistaanse broers Basir en Amjad Farooq Ali hadden ‘Brain’ in 1986 ontwikkeld om hun medische software te beschermen tegen piraterij. Wie een illegale kopie had, kreeg een boodschap te zien: “Pas op voor dit VIRUS, bel ons voor een vaccinatie”, met een telefoonnummer in Lahore erbij.

“Virussen zijn inmiddels doorgeëvolueerd”, zegt kunstenaar Bas van de Poel. “Eerst waren het vooral pranks onder computernerds, tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot een geopolitiek wapen waar diverse overheden ongelimiteerd budget en mankracht in steken.”

Die ontwikkeling, de schoonheid en complexiteit van computervirussen staan centraal in de tentoonstelling Malware: Symptoms of Viral Infection in designmuseum Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. “Ik bewonder de intelligentie die verborgen zit in die abstracte codes.”

Kleine kunstwerkjes

De eerste computervirussen vergelijkt Van de Poel met kleine kunstwerkjes, digitale graffiti. “Het begon met een hele reeks visuele virussen. Het besturingssysteem MS-DOS gebruikte alleen tekst, geen plaatjes. Binnen die beperkte mogelijkheden zocht men de grenzen op van wat esthetisch mogelijk was.”

“Je had het LSD-virus, wat een hallucinogeen effect produceert met een textdump in allemaal kleuren. Of Coffeeshop, een van de eerste vormen van hacktivism: daar krijg je een 8-bit marihuanablad op je desktop te zien met de tekst ‘Legalize cannabis’. Mars Land geeft een voor die tijd realistisch 3D-model van een Marslandschap.”

Bron: Nos.nl

Sign up for our Newsletter and
stay informed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *