Tech & zo

Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie, klacht bij EU

Als we dit doorvoeren worden we gedwongen om onze prijs hoger te maken van die van Apple Music, zegt Ek. Dat wil hij niet doen omdat Spotify dan minder interessant is voor klanten. “Als we besluiten Apples betaalsysteem niet te gebruiken, dan beperkt het bedrijf ook vervolgens onze mogelijkheden om met klanten te communiceren. In sommige gevallen is het ons niet eens toegestaan om klanten die Apple-apparaten gebruiken te mailen.”

Ook de Nederlandse online kioks Blendle heeft last van de ‘Apple-taks’, zegt topman Alexander Klöpping tegen de NOS. Volgens hem levert het afdragen geen nieuwe gebruikers op, anders had hij er niet zoveel moeite mee gehad: “In feite is het een soort iPhone-belasting die aan Blendle (en dus uiteindelijk de consument) wordt doorberekend.” Hij noemt de stap moedig, omdat sommige bedrijven wellicht bang zijn benadeeld te worden door Apple. De online kiosk overweegt zich bij de klacht van Spotify aan te sluiten.

Al langer overhoop

Spotify en Apple liggen al jaren juridisch overhoop over dit punt. In 2016 stuurde de muziekdienst Apple een brief waarin het bedrijf zorgen uitte over het blokkeren van een app-update van Spotify. Apple eiste volgens die brief dat Spotify gebruik ging maken van Apples abonnementensysteem als het “nieuwe gebruikers wil aantrekken en abonnementen wil verkopen”.

Daarnaast zegt Ek dat Apple voor Spotify de mogelijkheid blokkeert om gebruik te maken van Siri (Apples slimme assistent), de HomePod (slimme speaker) en de Apple Watch.

“We vragen niet om een speciale behandeling”, zegt Ek. “We willen enkel dezelfde behandeling als andere partijen in de App Store zoals Deliveroo en Uber.” Tegelijkertijd met de blogpost heeft het bedrijf ook een site gelanceerd: TimeToPlayFair.com, waar het meer informatie biedt over de zaak tegen Apple.

“Dit gaat een ding worden en dat is terecht”, zegt Stefan Kulk. Hij doet bij de Universiteit Utrecht onderzoek naar de macht van techplatforms. “Dit soort partijen zijn zo machtig dat ze eisen kunnen stellen.” Hij verwacht dat als het tot een zaak komt bij de Europese Commissie deze gedragsveranderingen van Apple kan eisen, bijvoorbeeld omtrent de afdracht.

Veranderingen

Spotify heeft drie eisen. Het wil dat iedere app wordt gehouden aan dezelfde regels “inclusief Apple Music”. Ook wil Ek dat klanten zelf kunnen bepalen hoe ze betalen voor het abonnement. Als laatste vindt het bedrijf dat appwinkels niet de controle mogen hebben over communicatie tussen gebruikers en app. De strijd van de muziekdienst is specifiek op Apple gericht, maar concurrent Google vraagt ook 30 procent. Een woordvoerder van Spotify in Nederland kan niet zeggen waarom er niks over Google wordt gezegd.

Netflix worstelt ook al een tijdje met de App Store-belasting en besloot eind vorig jaar dergelijke abonnementen niet meer aan te bieden via de App Store. Klanten worden naar de site van de videodienst geleid. Ek noemt de videodienst niet in zijn verhaal.

Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft aan The Wall Street Journal bevestigd dat ze de klacht hebben ontvangen maar geven verder geen inhoudelijk commentaar.

powered by Nos.nl

Related posts

Ondanks schandalen verdient Facebook nog altijd geld als water, hoe kan dat?

OnrOzy NL

ABN schakelt nieuwe functie Tikkie uit na tonen rekeningnummers

OnrOzy NL

Apple verdient goed aan duurdere telefoons

OnrOzy NL
Aan het laden....