Tech & zo

Duizenden jongeren ‘verleid’ tot hacken in campagne politie

Bijna 10.000 jongeren zijn de afgelopen dagen ‘verleid’ tot het plegen van een cybercrime in een bewustwordingscampagne van de politie. Ze werden door een vlogster, gameplatform IGN en de site Scholieren.com ‘aangespoord’ om onder meer Instagram-accounts te hacken. Toen ze op de link klikten waarmee ze dachten de hack te kunnen uitvoeren, kwamen ze terecht op een website van de politie.

Met de online campagne wil de politie jongeren wijzen op de gevaren en gevolgen van cybercrime. De video’s die voor de actie ‘Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime’ werden gemaakt, zijn zo’n 500.000 keer bekeken. Van de circa 9500 scholieren die daadwerkelijk iets illegaals van plan leken, wist ruim een derde niet dat dat strafbaar was.

Naast het hacken van Instagram-accounts, waren de jongeren ook van plan virtueel geld in de game Fortnite te stelen en de elektronische leeromgeving (ELO) van hun school plat te leggen om meer tijd te krijgen om te leren voor hun examen. Iets meer dan de helft van de jongeren heeft na het zien van de politiecampagne gezegd zijn gedrag te veranderen.

Dit is een van de campagnefilmpjes:powered by Nos.nl

Related posts

Familie in Zuid-Sudan veilt 16-jarige dochter via Facebook

OnrOzy NL

Kijkwijzer voor YouTube ‘enorme klus’ en heeft veel haken en ogen

OnrOzy NL

Honderden accounts verwijderd vanwege Iraanse propaganda

OnrOzy NL
Aan het laden....