Films & zo

Vijf films met ‘tijd’ in een hoofdrol


Dit jaar verschijnen er weer een aantal films waarin de factor ‘tijd’ een hoofdrol speelt. Binnenkort verschijnt de “Groundhog”-horrorthriller Happy Death Day 2U en naar verwachting zal de vierde Avengers-film Endgame tijdreizen introduceren. Hieronder vijf films waarin de factor tijd een overduidelijke rol speelt.

Onderstaande titels staan zijn niet per se de beste films met de factor tijd. Het zijn wel films die verschillend met tijd omgaan. Heb jij nog een titel (of iets anders) toe te voegen? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!


Inception (2010)
Regie: Christopher Nolan


Deze eerste film van Christopher Nolan na The Dark Knight heeft heel wat fans. Met Leonardo DiCaprio als belangrijkste gezicht had de trailer van deze unieke “droom-in-een-droom-film” al enorm veel impact die nog jaren lang zou doordreunen. De factor tijd speelt tijdens de verschillende droomwerelden een belangrijke rol, aangezien de “extractors” zo hun missie kunnen uitvoeren. Er liggen echter gevaren op de loer. Wat als de onbewuste dromers de list doorzien of wat als de limbo wordt bereikt? Inception noteerde ruim $830 miljoen wereldwijd en won vier technische Oscars. Nolan speelde ook in Interstellar uit 2014 met het effect tijd.


Groundhog Day (1993)
Regie: Harold Ramis


Deze komedieklassieker van Harold Ramis (Ghostbusters) en uiteraard met Bill Murray als Phil Connors is ongetwijfeld de beste en bekendste tijdlus-film. De term “Groundhog” staat voor velen synoniem voor het subgenre. Afgelopen jaren volgden films als de horrorthriller Happy Death Day, de sciencefictionfilm Edge of Tomorrow en het drama Before I Fall het concept. In Groundhog Day is het dus Murray die de jaarlijkse ‘Groundhog Day’ in Pennsylvania steeds opnieuw beleeft. Alleen de liefde lijkt hem uit de benarde, maar voor de kijker vaak komische situatie te kunnen redden. De film was op alle fronten een succes.


X-Men: Days of Future Past (2014)
Regie: Bryan Singer


Tijdreizen mag misschien in Avengers: Endgame een rol gaan spelen; het is niet de eerste keer dat dit in het superheldengenre gebeurt. Het was de vijfde X-Men film Days of Future Past die Wolverine terugstuurde in de tijd. Het gevolg was dat we zowel X-Men personages uit de eerste drie X-Men films zagen als de X-Men personages sinds deel vier zijn te zien. De film was een flinke opleving voor de X-Men sagafilms, aangezien Days of Future Past financieel uitstekend presteerde met bijna $750 miljoen wereldwijd. Ook is het de enige X-Men film met een Oscarnominatie, voor Beste visuele effecten.


The Butterfly Effect (2004)
Regie: Eric Bress & J. Mackye Gruber


Deze zwak ontvangen thriller met Ashton Kutcher was een groot succes bij het publiek. Het personage van Kutcher blijkt namelijk terug in de tijd te kunnen reizen. Op die manier probeert hij bepaalde zaken in het heden recht te zetten, met alle gevolgen van dien. En dan niet alleen voor zichzelf. De titel verwijst uiteraard naar het vlindereffect, waarbij een vlinderslag in Brazilië een tornado in Texas zou kunnen veroorzaken. Er werd bijna $100 miljoen opgehaald en er kwamen twee zwakke vervolgen.


Minority Report (2002)
Regie: Steven Spielberg


In Minority Report met Tom Cruise hebben drie mensen de mogelijkheid om in de toekomst misdaden te zien. Deze “precogs” worden ingezet door PreCrime waarvoor Cruise’s John Anderton werkt. De wereld verandert voor hem als hij opeens wordt aangezien als een toekomstige moordenaar. Een race tegen de klok begint om zo de waarheid boven tafel te krijgen. Ook moet hij via de precog Agatha zien te achterhalen wat er nu echt is gebeurt, in de toekomst, heden en verleden. Financieel was de film een succes en de ontvangst was prima.


Vijf andere films met tijd


Uiteraard zijn er nog veel meer films waarin tijd een belangrijke rol speelt. Zo worden in de Terminator-franchise de Terminators terug in de tijd gestuurd om de tijd te herstellen. Iets dat eveneens in Looper een rol speelt. De sciencefictionfilms 12 Monkeys en Source Code zijn meer geestelijke tijdreisfilms en uiteraard is Back to the Future misschien wel de moeder der tijdreisfilms.

powered by Filmtotaal

Related posts

Deadpool neemt ‘Avengers: Endgame’ trailer over

OnrOzy NL

Stichting Brein: bezoek Pirate Bay fors gedaald sinds blokkade

OnrOzy NL

She-Venom in nieuwe trailer ‘Venom’

OnrOzy NL
Aan het laden....