Tech & zo

‘Bij Facebook heeft één persoon alle macht, maar hij kan het niet alleen’

“Dit zat er al een tijdje aan te komen”, zegt Van Dijck over continue stroom van crisissituaties. Volgens haar kampt het bedrijf met drie fundamentele problemen.

“Facebooks probleem is allereerst Facebook zelf. Het verdienmodel is gebaseerd op gepersonaliseerde advertenties, waarbij het doel is zoveel mogelijk winst te maken. Het bedrijf wordt gerund op basis van commerciële waarden, er is weinig aandacht voor publieke waarden zoals transparantie of democratische controle.”

Daarnaast wijst Van Dijck op de grootte van Facebook: het is wereldwijd actief, ruim twee miljard mensen loggen maandelijks in. “In die groei heeft Facebook zich verslikt”, zegt ze. “De omvang zit ze in de weg.”

Het laatste punt is de machtsstructuur bij Facebook: “Er is eigenlijk maar één iemand die alles in handen heeft: Mark Zuckerberg. En hij kan het eigenlijk niet in zijn eentje.”

‘F-ing moe van fouten opruimen’

Facebook kreeg de afgelopen maanden kritiek vanuit de politiek en vanuit gebruikers. Een groep die tot nu toe redelijk stil bleef, waren de medewerkers van het bedrijf. Tot deze week. Uit een intern onderzoek blijkt dat het optimisme onder hen sinds oktober vorig jaar met bijna 30 procentpunt is gedaald, naar rond de 50 procent.

powered by Nos.nl

Related posts

‘Ledlamp leidt tot storingen wifi, radio en tv’

OnrOzy NL

‘Chinese hackers infiltreerden met mini-chip servers van Apple en Amazon’

OnrOzy NL

Duizenden jongeren ‘verleid’ tot hacken in campagne politie

OnrOzy NL
Aan het laden....