Tech & zo

Ineens ging de knop om: online podium complotdenker Alex Jones flink beperkt

Zijn aanhang maakt sindsdien het leven van de nabestaanden zuur. The New York Times beschreef vorige maand dat de ouders van de 6-jarige Noah Pozner al zeven keer zijn verhuisd vanwege doodsbedreigingen en online intimidatie. Tegenwoordig wonen ze honderden kilometers verwijderd van het graf van hun kind, op een streng beveiligde plek.

“Ik zou het graf van mijn zoon dolgraag zien en dat kan nu niet, maar we hebben de juiste beslissing genomen”, zei moeder Veronique De La Rosa over de verhuizingen. Elke keer als ze op een nieuwe plek terechtkomen, wordt het adres weer op sociale media geplaatst. De ouders van Pozner hebben inmiddels – mede namens acht andere families – een lasterclaim tegen Jones ingediend.

Dit speelde allemaal al voordat de figuurlijke knop omging bij de techplatforms. De grote vraag is dan ook: waarom nemen zij hun maatregelen nú? Een duidelijk antwoord daarop is niet te geven. De bedrijven zeggen stuk voor stuk in hun verklaring dat Jones de regels van hun platform heeft geschonden. Daarnaast zei Facebook dat het steeds meer meldingen van gebruikers binnenkreeg.

Spierballen tonen

“Als ik het gedrag van de platforms moet interpreteren, zou ik als eerste denken dat het te maken heeft met de aankomende Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in november”, zegt mediaprofessor Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam.

Daarmee doelt hij op het feit dat de bedrijven bang zijn om tijdens deze verkiezingen opnieuw fouten te maken die in theorie de uitkomst van stembusgang kunnen beïnvloeden. “Iedereen kijkt zo scherp naar deze techbedrijven, ze moeten hun spierballen tonen en laten zien dat ze echt wat doen om dat te voorkomen.”

Wat nu ook vooral opvalt, is dat de techbedrijven in korte tijd dezelfde keuze maken. “De techbedrijven kennen elkaar natuurlijk allemaal. Ik weet niet of het een gecoördineerde actie was, maar reken maar dat ze elkaar in de gaten houden en onderling contact hebben. Zeker bij zo’n onderwerp wordt er in elke kroeg en fitnessruimte over gesproken.”

powered by Nos.nl

Related posts

‘Google wil gecensureerde versie zoekmachine uitbrengen in China’

OnrOzy NL

‘Communicatie Europese diplomaten jarenlang geïnfiltreerd door China’

OnrOzy NL

Apple schikt voor half miljard euro met Frankrijk om belastingen

OnrOzy NL
Aan het laden....