What's happening

1 op de 8 Vlaamse huizen niet aangesloten op riool, hoe zit dat in Nederland?

Zij zijn het vaakst te vinden in buitengebieden, zegt Latjes. En dat is niet alleen in provincies als Groningen of Zeeland. Volgens hem kan dat ook in een grote stad zijn.

Hij noemt een boerderij in Helmond als voorbeeld. “Daar staat een boerderij waar twee kanalen bij elkaar komen. Hemelsbreed ligt het pand een kilometer van het centrum van Helmond af, maar het is niet aangesloten op de riolering.”

“Als die boerderij aangesloten zou moeten worden, kost dat honderdduizenden euro’s, want dan moeten die buizen onder de kanalen door”, zegt Latjes. En dat geldt voor de meeste van die 8000 huizen. “Wij hebben onze zaakjes prima op orde, zeker in vergelijking met andere Europese landen, zoals België.”

Europese richtlijn

Bij de zuiderburen maken ze zich onder meer zorgen over de Europese Kaderrichtlijn Water, die stelt dat alle rivieren en beken in 2027 schoon moeten zijn. “Dat gaan zij, mede door het aantal huizen zonder riolering, zeer waarschijnlijk niet halen”, zegt Latjes.

Volgens Gastkemper is de impact van de 8000 rioolloze huizen in Nederland op de reinheid van het water verwaarloosbaar. “Niet te vergelijken met de vervuiling van de landbouw. Wij komen in elk geval veel dichter in de buurt van de richtlijn.”

powered by Nos.nl

Related posts

Wietroker vindt tijger in verlaten huis

OnrOzy NL

Oud-student doneert 100 miljoen pond aan universiteit van Cambridge

OnrOzy NL

Delftse burgemeester hamert af op eigen mobieltje

OnrOzy NL
Aan het laden....