Tech & zo

Cryptoblockchain gehackt, schade meer dan 1 miljoen dollar

Deze manier van transacties verwerken zorgt ervoor dat het lastig is om te frauderen met transacties. Om gemanipuleerde transacties in de gezamenlijke boekhouding bij te kunnen schrijven, bijvoorbeeld zodat je een munt twee keer uit kan geven, heb je namelijk meer dan de helft van de rekenkracht van alle meerekenende computers in het netwerk nodig.

De aanvaller wil namelijk dat zijn keten, met daarin de frauduleuze transactie, wordt overgenomen door de andere computers in het netwerk. Hij moet er dus voor zorgen dat zijn keten langer is dan alle andere, en dat een meerderheid van de rekenkracht hem dan accepteert en overneemt.

Zo kan hij bijvoorbeeld ETC aan iemand verkopen voor dollars, en er vervolgens voor zorgen dat de transactie van zijn ETC aan de ander nooit in de gezamenlijke boekhouding wordt opgenomen. Hij krijgt dus zijn dollars én houdt zijn ETC, die hij daarna opnieuw kan uitgeven.

Die benodigde meerderheid van de rekenkracht krijg je niet eenvoudig. Toch is dat mogelijk gebeurd, volgens Coinbase. Op 7 januari meldt het platform: “We hebben tot nu toe in totaal 15 reorganisaties [van de blockchain] geïdentificeerd, 12 daarvan bevatten dubbele uitgaven.”

Grote munten buiten schot

Dit soort aanvallen vormt vooral een bedreiging voor kleine munten. “Bij elke kleine munt die gebruikmaakt van een vergelijkbaar systeem als bitcoin of ethereum kan het voorkomen”, aldus Soeteman.

Grotere munten blijven buiten schot. “De kans dat dit gebeurt bij een cryptomunt als bitcoin is vrijwel nihil, omdat het netwerk veel groter is en er veel meer voor nodig is om meer dan de helft van de rekenkracht te krijgen. Dat kost zoveel geld, dat heeft eigenlijk geen zin.”

powered by Nos.nl

Related posts

Mobiel internet in buitengebied moet veel sneller

OnrOzy NL

Belgische bank ziet eigen mail aan voor phishing

OnrOzy NL

Honderden accounts verwijderd vanwege Iraanse propaganda

OnrOzy NL
Aan het laden....