Films & zo

Europese Commissie geeft toestemming: Disney mag Fox overnemen!


De Europese Commissie heeft groen licht gegeven aan de fusie tussen The Walt Disney Company en 21st Century Fox, maar heeft daarbij wel een aantal voorwaarden gesteld. Daarmee is de afronding van de overnamedeal weer een stap dichterbij. Voor veel fans is dit een belangrijke fusie, onder meer omdat geliefde superheldenfranchises als X-Men en Fantastic Four zo weer in handen kunnen komen van Marvel. Zouden we dan toch nog voor het einde van dit jaar het goede nieuws krijgen?

De Europese Unie stelde eerst een diepgaand onderzoek in naar de overname. Brussel vreesde namelijk dat Disney te dominant zou worden op de Europese film- en televisiemarkt. Toch tonen de conclusies van het onderzoek geen bezwaren aan. Volgens de Europese Commissie blijft er voldoende concurrentie over op de markt, bijvoorbeeld van grote filmstudio’s als Sony Pictures Entertainment en Universal Pictures. Het is overigens normaal dat de overheid zich bemoeit met zulke grote bedrijfsfusie. Dat doet men dus onder meer om de markt te beschermen tegen te dominante spelers.

Nog meer obstakels op de weg
Wel heeft de Europese Commissie een aantal voorwaarden gesteld aan het akkoord. Disney moet verplicht een deel van zijn belangen in een aantal tv-zenders van de hand doen. In Amerika werden er afgelopen zomer vergelijkbare eisen gesteld aan de overname. Toch zijn er nog een aantal obstakels op de weg: grote markten als China, Japen en Australië moeten nog akkoord gaan met de deal. In China verwacht men overigens geen problemen. Het land zou positief zijn over de fusie. Met de transactie is in totaal zo’n 71 miljard dollar gemoeid.

powered by Filmtotaal

Related posts

Prachtige posters ‘Godzilla: King of the Monsters’ voor Chinees nieuwjaar

OnrOzy NL

Witte vlaggen wapperen bijna in scheidingsoorlog Jolie en Pitt

OnrOzy NL

Samuel L. Jackson & Bruce Willis waren zeer verschillend op de set van ‘Glass’

OnrOzy NL
Aan het laden....