Tech & zo

3000 Nederlandse sites vanaf nu moeilijker bereikbaar in Chrome

3000 Nederlandse websites en een onbekend aantal buitenlandse websites stoppen later vandaag goeddeels met werken in Google Chrome, vanwege een beveiligingsmaatregel. Ze zijn nog wel te bezoeken, maar je browser ontraadt je dat met een felrood scherm.

Het gaat om websites die hun verbinding beveiligen op een achterhaalde manier. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan een slotje in je webbrowser. Door de beveiliging kunnen onbevoegden niet meelezen, bijvoorbeeld als je wifi in de trein gebruikt.

De bewuste sites zijn niet de meestbezochte van Nederland, maar evengoed gaat het wel om grote bedrijven als Ekoplaza, LOI en supermarktketen Emté. Ook de sites van Buma Stemra en de gemeentes Zutphen en Heemskerk stoppen vandaag met goed functioneren in Google Chrome, evenals de klantenservice-pagina van NS International.

In de publieke sector stoppen 189 websites met werken, blijkt uit het onderzoek.

Certificaten

Om er zeker van te zijn dat die beveiliging goed is, zijn er zogenoemde certificaten nodig. Door zo’n keurmerk weten gebruikers zeker dat ze op de goede website zitten, en niet op bijvoorbeeld een nepwebsite. De 3000 bewuste websites gebruiken een certificaat dat Google vanaf vandaag niet meer ondersteunt, blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

powered by Nos.nl

Related posts

‘Hack Marriott gepleegd door China, onderdeel van spionage-actie’

OnrOzy NL

Google-hoorzitting was theater van onkunde, ontwijkingen en herhalingen

OnrOzy NL

Phishing weer groeiend probleem, oplichters steeds creatiever

OnrOzy NL
Aan het laden....