Tech & zo

Facebookbericht met nepnieuws Zwarte Piet-zaak massaal gedeeld

Peter Burger denkt dat de pagina niet uit ideologische overwegingen is gemaakt. “Vanaf een bepaald aantal Iikes kan een Facebookpagina interessant worden om geld aan te verdienen, ik denk dat dat hier ook aan de hand is.”

De Facebookpagina waar dit bericht op stond lijkt niet de enige te zijn die nepnieuws verspreidt. De website Hoax Melding schrijft dat er meerdere pagina’s zijn waar desinformatie over de pietendiscussie wordt gedeeld. Zo zou de pagina ‘Nederland en Zwarte Piet’ op 20 september een oproep hebben gedaan een bericht massaal te delen waarin stond dat de pieten zwart moeten blijven in Amsterdam en Rotterdam. De steden zouden hebben gezegd dat de pieten zwart blijven als het voor 5 december 100.000 keer gedeeld zou worden.

De NOS was niet in staat om het bericht te herleiden en heeft contact gezocht met de beheerder van de website. De desbetreffende pagina bestaat wel.

Nepnieuws in Nederland

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen – een broeinest van nepnieuws op Facebook – besloot het sociale netwerk wereldwijd maatregelen te nemen. Zo ook in Nederland. Het bedrijf ging daarvoor samenwerken met de Universiteit Leiden en NU.nl. Er werd echter niet direct niet op grote schaal nepnieuws aangetroffen. Eerder dit jaar stopte de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Facebook. Een verklaring werd niet gegeven.

Hoekman zegt dat er nu wel genoeg langskomt. “Diegene die de berichten controleert heeft er een full-time baan aan.” De hoofdredacteur zegt dat er niet veel van dit soort Zwarte Piet-berichten langskomen.

powered by Nos.nl

Related posts

‘Ouderen deelden rond verkiezingen VS 2016 meeste nepnieuws’

OnrOzy NL

Betalen voor extra scoringskansen op Tinder steeds normaler

OnrOzy NL

De nieuwe space race is een strijd tussen techmiljardairs

OnrOzy NL
Aan het laden....