Tech & zo

Vergaloppeerde Bloomberg zich met artikel over Chinese hackers? 

Is het dan alsnog een geval van too good to be true voor Bloomberg? Afgelopen week meldde zakenblad Bloomberg Businessweek dat hackers van het Chinese leger erin zijn geslaagd te infiltreren in fabrieken. Ze zouden daar vervolgens chips ter grootte van een rijstkorrel hebben geplaatst waarmee gevoelige informatie kan worden gestolen.

De chips werden aangebracht op moederborden die weer werden geplaatst in computerservers. Deze belandden uiteindelijk bij Apple en Amazon, die de hack ontdekten. Explosief nieuws – als het waar is. Bloomberg plaatste het verhaal vol trots op de cover. Er was immers een jaar aan gewerkt.

Sinds het moment van publicatie zijn er veel vraagtekens gezet bij het artikel. Direct bij publicatie bleek al dat Amazon en Apple – de enige bedrijven die bij naam worden genoemd door Bloomberg – het verhaal ten stelligste ontkenden.

‘Te veel fouten om te tellen’

“We hebben meerdere keren on the record feitelijke reacties gegeven waarmee we zo ongeveer elk aspect van Bloombergs verhaal over Apple hebben weerlegd”, schrijft de techreus. “Er zitten zoveel fouten in het artikel over Amazon dat het moeilijk is ze allemaal te tellen”, liet de webwinkel weten.

“Je moet bedenken dat er enorme belangen spelen voor partijen als Apple en Amazon”, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Dit kan ze het vertrouwen van de consument kosten. Dus ja, ik kan me voorstellen dat ze over een verhaal als dit zouden liegen.”

Het viel journalisten van TechCrunch en BuzzFeed News op dat de verklaringen anders waren dan toen de techbedrijven in 2013 betrokkenheid ontkenden bij het zogeheten PRISM-programma van de NSA (waarbij de dienst via data van grote techbedrijven inlichtingen vergaarde). Die affaire kwam aan de oppervlakte door de documenten van klokkenluider Edward Snowden. De journalisten merken op dat de bewoording toen heel zorgvuldig werd gekozen.

powered by Nos.nl

Related posts

‘Voor paar euro koop je nu (illegaal) een wachtwoord van een bedrijf’

OnrOzy NL

Na ongekend charme-offensief kiest Amazon twee steden voor hoofdkantoren

OnrOzy NL

Fox-IT: Nederlandse bedrijven ook slachtoffer van SamSam-gijzelsoftware

OnrOzy NL
Aan het laden....