Tech & zo

Hackers richten hun pijlen op Amerikaanse kandidaat-politici

Hackers hebben geprobeerd om bij zeker drie kandidaat-politici voor het Amerikaanse Congres virtueel binnen te dringen. Dat heeft een topman van Microsoft gezegd op een congres over veiligheid in Colorado.

De hackers maakten gebruik van phishing-mails. Wie zo’n mail krijgt en beantwoordt, komt terecht op een valse website, bijvoorbeeld van een bank, die nauwelijks van echt is te onderscheiden. Vervolgens worden ‘ter controle’ de inloggegevens van het slachtoffer gevraagd. Daarna is het een koud kunstje om met die gegevens te frauderen.

In dit geval werd geprobeerd om de aanstaande politici naar een nep-Microsoft-domein te lokken om hen de inloggegevens van hun e-mailaccount te ontfutselen. Helaas voor de hackers trapte geen van de kandidaten daarin. Microsoft ontdekte de nepdomeinen bij een intern onderzoek.

Tussentijdse verkiezingen

Volgens cyberveiligheidsexperts probeerden de hackers in feite de democratie te ondermijnen. De drie beoogde slachtoffers staan allemaal kandidaat voor de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Die zijn op 6 november. Dan wordt een derde van de Senaat en het hele Huis van Afgevaardigden opnieuw gekozen.

Microsoft heeft de namen van de politici niet bekendgemaakt, maar zij zouden ‘interessante doelwitten zijn voor spionnen’.

Wie de hackpogingen heeft ondernomen is onduidelijk, maar diverse Amerikaanse veiligheidsexperts denken dat de Russen erachter zitten, net als achter de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van twee jaar geleden.

powered by Nos.nl

Related posts

Bollywoodkanaal T-Series bijna de grootste op YouTube. Wat is het geheim?

OnrOzy NL

Facebook heeft ‘War Room’ tegen nepnieuws, maar is het genoeg?

OnrOzy NL

Russische trollen twitterden 1400 keer over MH17

OnrOzy NL
Aan het laden....