Connect with us

OnrOzy.nl

Gegevens huisdieren en hun baasjes op straat

Tech & stuff

Gegevens huisdieren en hun baasjes op straat

Dure katten

Voor eigenaren van huisdieren kan het problemen opleveren als hun gegevens op straat komen te liggen. Zo kunnen ze worden bestookt met gerichte reclame, maar mensen met slechtere bedoelingen zouden ook in kaart kunnen brengen waar dure huisdieren wonen. In de database staan bijvoorbeeld verschillende katten van een duur ras.

“Dus jullie zouden zomaar langs kunnen komen om mijn kat mee te nemen?”, reageert Samantha Gerber, eigenaar van Bengalivo Rocket Star, een dure Bengaalse kat. “Ik ben geschokt dat dit zo makkelijk kan.”

Groter probleem

“Ik heb zelf twee katten, en merkte dat er een bepaalde logica zat achter de nummers op de chips”, zegt een ander baasje, Pim Pronk. Zijn bedrijf, Pndtech, slaagde er in om uit de database van NDG een miljoen records van huisdieren te verzamelen. Die database bevat relatief weinig informatie over de eigenaar, enkel telefoonnummer en woonplaats.

Twee databases, Backhome Club en een site die we niet noemen omdat het probleem nog niet is opgelost, bevatten veel meer informatie: ook de namen van de eigenaren, evenals adres en e-mailadres. Ook geven die over het huisdier relatief veel informatie, zoals geslacht, ras en vaak zelfs een foto. Ook die databases waren op grote schaal te plunderen, blijkt uit ons onderzoek.

by NOS.nl

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top