Auteur: Gina McIntyre | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina’s: 160 | Release: December 2017 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 978-1683832256

Een week geleden zag Guillermo del Toro dat zijn film The Shape of Water vier van de dertien Oscarnominaties verzilverde. Dit was de bekroning op het werk dat hij verzette voor de film, samen met een sterke cast en uiteraard heel veel mensen achter de schermen. Het boek The Shape of Water: Creating a Fairy Tale for Troubled Times laat vooral het laatste zien; het harde en vaak onzichtbare werk van vele gepasioneerde vakmensen.

Het boek start (als gebruikelijk bij dit soort uitgaven) met een voorwoord van de regisseur zelf. Del Toro vertelt onder meer dat hij op zijn zesde jaar de film Creature from the Black Lagoon zag. Hij vond een bepaalde scène met het monster en actrice Julie Adams “ware cinema; ware poezie van monsters” en dit bewijst de passie voor film van de Mexicaanse regisseur die al prachtfilms afleverde als Pan’s Labyrinth en Crimson Peak. Na het voorwoord is er een introductie met de titel ‘A “Fish-Man Out of Water” Romance’, van auteur Gina McIntyre die haar eerste filmboek lijkt af te leveren.

Act 1: The Characters


Het eerste volwaardige hoofdstuk ‘Act 1: The Characters’ geeft speels een introdctie van de belangrijkste personages, Eliza Esposito (Sally Hawkins), Zelda Fuller (Octavia Spencer), Richard Strickland (Michael Shannon), Giles Dupont (Richard Jenkins) en Dr. Robert Hoffstetler (Michael Stuhlbarg). In deze hoofdstukken zien we veel foto’s en concept art van de belangrijkste personages. Dit wordt begeleid met quotes van de cast en crew en uiteraard in het specifiek de acteurs zelf. Fraai is dat er middels losse vellen biografieen zijn toegevoegd die door Del Toro zijn verzonnen.


Act 2: Creating the Creature


Het tweede deel gaat over het realiseren van het filmmonster. Uiteraard zijn er quotes van ontwerpers en Del Toro, maar de vele prachtige foto’s en concept-art trekken uiteraard het oog. De maquettes zijn van groot tot klein en beplakt op mensen. Uiteraard is er ook veel op de computer gewerkt om het nog niet uitbedachte monster te zien bewegen. Al snel komt acteur Doug Jones in beeld, die zich in het pak moest wurmen en te maken kreeg met flink wat make-up. Jones is uiteraard ook bekend van het gelijksoortige wezen Abe Sapien uit Del Toro’s Hellboy. Ook wordt uitgelegd en in beeld gebracht dat het wezen werd aangevuld met computeranimaties, iets dat waarschijnlijk mooier in beeld komt op de featurettes van de toekomstige Blu-ray uitgave.


Act 3: The Production


En dan de voor een Oscar bekroonde productie (design). Hier wordt duidelijk hoe de jaren 60-setting werd gerealiseerd. Via concept-art en de werkelijke realisatie wordt gelijk duidelijk hoeveel werk hierin heeft gezeten. Vele details uit de ontwerpen zijn meegnomen. Veelal zaken die je tijdens het bekijken van de film niet eens opvallen. Er wordt ook ingezoomd op specifieke zaken, zoals de prachtige scènes in het lab, in de badkamer, de taartenwinkel, de dansscène en uiteraard het slot (onder water). Ook wordt er stilgestaan bij de muziek van Alexandre Desplat, ook goed voor een Oscar.


Pagina’s uit Del Toro’s persoonlijke dagboek


Fraai aan het boek is dat er pagina’s uit Del Toro’s persoonlijke dagboek verspreid zijn door het boek, met aantekeningen en tekeningen voor de film. Dit maakt het boek extra speels, naast uiteraard al flink wat foto’s van voor en achter de schermen.


Met dank aan uitgever Insight Editions voor het recensie-exemplaar. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com.

Filmnieuws door Filmtotaal.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *