Een anekdote: In 2002 dacht ik een gat in de markt gevonden te hebben: CreArtists – CreCasting, castingbureau voor Allochtone acteurs! CreArtists was het creatieve onderdeel van het bedrijf, webdesign, logo en huisstijl ontwerp.. CreCasting was de casting agency gespecialiseerd in acteurs en figuranten met een allochtone achtergrond. In een mum van tijd hadden we een database van rond de duizend acteurs, figuranten en acteurs wannabe’s.. Het werd een hype, veel media-aandacht. Werd regelmatig gevraagd voor een interview op AT5, SBS6 (Hart van Nederland), Trouw (zie interview hieronder) en diverse andere media..

Je moet weten, om iets te kunnen bereiken in die branche moet je samenwerken met gesettelde castingbureau’s. Via via kwamen we in contact met HET castingbureau, Kemna Casting! We hadden meteen een klik. Een leuk informatief gesprek met Job Gosschalk. Ja die “viezerik” die nu uitgebreid in het nieuws is en bij wijze van spreken wordt geëxecuteerd. We hebben een paar keer om de tafel gezeten en zijn zelfs door kunnen dringen in zijn kantoor, waar al die aanrandingen etc hebben plaatsgevonden (sorry, dit klinkt een beetje gechargeerd, maar wil jullie aandacht trekken..vandaar ;)). Ik heb er zelf niets van gemerkt.. Was blijkbaar niet knap genoeg voor hem 🙂 Nee eerlijk is eerlijk.., ik heb Job alleen maar prettig ervaren. Behulpzaam en vriendelijk.. Euh, begrijp mij niet verkeerd he.. ik neem het niet  op voor hem of zo. Ik heb ook echt geen waarde oordeel over wat er gedaan is en over wat er allemaal gezegd wordt.. Als het gebeurd is, is het afschuwelijk voor de slachtoffers, maar dit is een kwestie wat opgelost moet worden in die scene zelf.. Wat ik er allemaal van heb gehoord (dus kan ik het niet met zekerheid zeggen) is dat deze praktijken echt geen uitzonderingen zijn. Maar wat wil je, als je zoveel macht hebt in die business. Je bent de king en kan alles doen en laten zonder dat iemand iets tegen je durft te zeggen.. Wat mij betreft moet er zeker een einde komen aan bijvoorbeeld de monopolie positie van organisaties zoals Kemna Casting. Er schijnt een soort angstcultuur te zijn ontstaan.. De macht moet verdeeld worden. Meer castingbureaus, minder verwevenheid met producenten. In het buitenland mág dit niet eens.

Terugkomend op CreCasting.. Helaas was het voor ons niet echt lucratief. Ook al hadden we best veel opdrachten en rond de 1000 inschrijvingen, we verdienden maar 10 euro per figurant 🙁 Dat was helaas wat we kregen van de monopolist Kemna Casting. Nee, financieel succes was het helaas niet.. wel veel media aandacht..dat wel en euh mocht mijn achterwerk laten zien in de film Polleke, als figurant weliswaar.. Zoals ik zeg..Media aandacht.. Positief en uiteraard ook negatief. We werden zelfs gedist op tv. Door de mooie Touriya Haoud. Die was tegen, hahahaha.. Ja dat kan he  🙂

One Comment

  1. Er is ook een keerzijde vind ik .. Er zijn ook denk ik genoeg mensen die deze ‘machthebbers’ op hun beurt gebruiken met ‘hun wapen’ om hogerop te komen. Wat vinden we daar dan van? Wie is hier dan dader en wie slachtoffer?? Ben ik oprecht nieuwsgierig naar..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *